dilluns, 12 de gener del 2015

Producte de temporada. Gener: Salmó


Des de fa molt temps teníem entre mans la possibilitat d’estrenar una nova secció per aquest racó, i quina millor excusa que el començament d’un nou any, veritat? Doncs bé, la nostra idea és, un cop al mes, explicar-vos les propietats i els possibles usos d’un producte “de temporada” (o dit d’una altra manera, que al mes en qüestió el puguem trobar en tota la seva esplendor).

Per estrenar-nos, en aquesta ocasió us parlarem d’un dels nostres ingredients més apreciats, el salmó.

Majoritàriament procedent de les fredes aigües de l’Atlàntic, el salmó es caracteritza pel seu cos allargat (de més de 50 centímetres) cobert de petites escates, algunes d’elles fosques, la seva carn rosada o ataronjada i un pes òptim d’entre un i tres quilos.

El salmó es un peix gras pertanyent a la família dels peixos blaus. Tot i que molta gent el critica per la seva aportació de greixos, el salmó aporta uns 11 grams de greix per a cada 100 de carn, un percentatge molt similar al de les sardines o la tonyina, tot i així, el seu greix és ric en Omega-3, afavorint així la reducció del colesterol, els triglicèrids i reduint les possibilitats de formació de coàguls o trombos sanguinis.

Amb tot, i com bé us podeu imaginar, no tot és positiu en el salmó, ja que, el seu alt contingut en purins provoca un increment d’àcid úric al nostre cos, per tant, la seva ingesta no és recomanable per aquells que tinguin problemes amb l’àcid úric.

A la cuina el salmó és un dels peixos més versàtils i gustosos, tot i que, això sí, extremant sempre el compte a l’hora de coure’l, ja que amb un excés de calor el salmó perd les seves principals propietats. Nosaltres us recomanem tres formes ben senzilles de preparar el salmó i a més, triomfar a la taula:

  • A la papillota:

És sense cap mena de dubte un dels mètodes de cocció més sans i que més respecten la textura i sabor del salmó. Un deixem una recepta a tall d’exemple: Salmó a la papillota

  • A la planxa

Tradicional y gustosa, però compte, perquè és tremendament senzill cremar el salmó. Aquí us en deixem una bona recepta: Combinat de Salmó

  • En un tàrtar

És un mètode arriscat, ja que no tot el mon està preparat i disposat a gaudir-lo, tot i a que a nosaltres ens torna bojos. Què us sembla aquesta recepta? Tàrtar de salmó amb poma acida i albocat


 


2 comentaris:

  1. Quina bona idea heu tingut!
    Sempre va bé coneixer una mica més els productes.
    Molts petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gracies pel comentari. La veritat es que, poder anar al mercat i agafar productes del temps, es un plaer.
      Petons i bon profit!!

      Elimina