Com ja sabreu, ens fascina la zona del Mediterrani, la seva cultura i la
seva gastronomia, per tant, continuarem el nombre viatge gastronòmic per allà.
Avui, tornarem a la nostra terra d’origen, Catalunya i ho farem explicant-vos
una recepta tradicional catalana, la “Brandada de bacallà”.
La “Brandada de bacallà” és un plat originari de l’Edat Mitjana quan l’únic
peix que es podia distribuir amb garanties era el bacallà salat. Amb tot, avui
en dia aquesta recepta continua tenint molt èxit i s’ha estès per tota la
geografia catalana i mediterrània amb molt poques variants.
La recepta de la “Brandada de bacallà” és molt senzilla i el seu resultat a
més de ser especialment gustós, és molt versàtil i admet un munt de
presentacions possibles. Per preparar-ne dues racions necessitarem els següents
ingredients:
300 g de bacallà salat o fresc
1 patata mitjana
200 ml d’oli d’oliva
80 ml de llet
1 dent d’all
Per començar tindrem en compte el tipus de bacallà que emprarem, ja que si
és salat, el dia previ caldrà posar-lo a dessalar. Un cop fet, continuarem la
recepta amb independència del tipus de bacallà emprat.
El primer que farem serà posar un cassó al foc amb una bona quantitat
d’aigua. Quan arrenqui el bull hi posarem el bacallà i l’hi deixarem com a
màxim un parell de minuts. Mentre bull pelarem la patata. Un cop bullit el bacallà,
el reservarem i posarem la patata en el cassó per aprofitar l’aigua bullint.
Deixarem que la patata es cogui durant 20 minuts.
Mentre la patata bull aprofitarem per pelar, treure les espines al bacallà
i esqueixar-lo amb les mans.
A continuació posarem una paella al foc amb tot l’oli i l’escalfarem a foc
suau, mentre s’escalfa l’oli hi afegirem el dent d’all tallat a làmines per
aromatitzar una mica l’oli. Quan l’all comenci a canviar de color, el retirarem
i apagarem el foc.
Un cop tinguem la patata cuita la posarem en un bol juntament amb el
bacallà, escalfarem una mica la llet i l’afegirem al bol i amb l’ajuda de la
batedora de mà ho batrem tot bé. Quan tinguem una massa espessa i consistent,
hi anirem afegint mica en mica l’oli aromatitzant amb all mentre ho continuem
batent amb la batedora. El resultat final ha tenir una textura fina i cremosa.
Arribats a aquest punt ja només ens faltarà presentar, i per fer-ho avui us
proposem la presentació més senzilla, gratinar la brandada al forn:
Brandada de bacallà |
De totes formes tenim moltes més opcions per fer-ho: en un pintxo, amb
pebrots del piquillo, etc., tot i que bé, les deixarem per un altre dia:
Bon profit!!
Fantàstica, impressionant, una meravella de la nostra cuina! Me la menjaria a cullerades!
ResponEliminaPetonets,
Olga
A cullerades, forquillades, sobre una torrada... la veritat és que a casa tampoc sempre s'acaben netejant els plats :)
Elimina