dimarts, 30 de juny del 2015

Salmorejo


Cada plat te la seva temporada, i nosaltres, per a cada temporada tenim les nostres preferències. Mentre a l’hivern gaudim amb els plats de cullera, quan arriba l’estiu, preferim els plats frescos i sobretot, refrescants.

Seguint l’estela que vam iniciar l’estiu de l’any passat explicant-vos dues receptes ideals per aquestes dates de calor: el “Gaspatxo” i la “Vichyssoise”, aquest any us portem un altre gran clàssic de la gastronomia espanyola, el “Salmorejo”.

Per a dues racions emprarem els següents ingredients:

500 gr. de tomàquets (molt madurs)
100 gr. de pa (pot ser del dia anterior)
1 dent d’all
100 ml. d’oli
2 cullerades de vinagre de Jerez
1 Ou
2 llesques de pernil ibèric
Sal i pebre

Per començar, netejarem bé els tomàquets. Quan els tinguem ben nets, els partirem en quatre trossos tot i aprofitant per treure’ls bé la seva part més dura, els salarem i els posarem al vas de la batedora. Mentre fem això, empaperem bé el pa amb aigua.

A continuació, afegirem al tomàquet: l’all, el pa ben escorregut, les dues cullerades de vinagre de Jerez i un pessic de pebre. Un cop fet, ho batrem tot ben bé, fins aconseguir una crema totalment homogènia.

Un cop haguem aconseguit la crema, la reservarem a la nevera fins minuts abans de presentar-la, per tal que estigui tan freda com sigui possible. Nosaltres habitualment la deixem refredar d’un dia per altra.

Uns minuts abans de presentar el salmorejo, posarem una olla a bullir amb aigua i un pessic de sal. Quan arrenqui el bull hi posarem l’ou i li deixarem uns 12 minuts. Passat aquest temps, refredarem i pelarem l’ou.

Per presentar el salmorejo repartirem la crema en plats fondos (o bols), sobre seu els hi rallarem l’ou i hi repartirem uns encenalls de pernil ibèric. Ens va quedar així:

Salmorejo
Una bona ració de Salmorejo


Bon profit!!

2 comentaris: