Les passades festes de Nadal, mentre estàvem passejant pel poble
(Gironella) varem veure un anunci que ens va cridar l’atenció: “Curset de
Tortell de Reis” i més tenint en compte que fa un parell d’anys vam intentar
fer-lo i ens va sortir únicament “acceptable”. Al final, després de
pensar-nos-ho una mica i tenint en compte que coincidia amb les nostres
vacances, ens hi vam apuntar, i avui, amb una mica de retràs (essent generosos)
us n’explicarem una de les receptes que hi vam aprendre.
Per poder degustar aquest tortell, necessitarem els següents ingredients:
Per a la massa mare:
- 90 gr. de farina
- 50 gr. de llet
- 2 gr. de farina fresca (de forner)
Pel tortell:
- 340 gr. de farina de força
- 120 gr. de llet
- 10-15 gr. de farina de forner
- 80 gr. de sucre
- 60 gr. de mantega
- Ratlladura d’una llimona
- 2 os
- Una rama de canella, pell de llimona o de taronja
- Un pessic de sal
Com que es tracta d’una recepta que porta el seu temps sobretot de repòs
entre les seves diverses fases, començarem fent la massa mare. Per fer-la,
ajuntarem els tres ingredients i els mesclarem fins aconseguir una massa de
textura llisa. Quan ho aconseguim, deixarem reposar la massa com a mínim unes 3
hores ben tapada amb un drap de cotó. També podeu fer-la el dia abans i
guardar-la a la nevera, això sí, tapada amb el drap i traient-la a temperatura
ambient mitja hora abans de fer-la servir.
Un cop la massa mare hagi reposat, podreu començar a preparar el tortell.
Per fer-ho, haureu de seguir els 9 passos següents:
- Posareu tots els ingredients secs en un bol, aquests són: la farina, la ratlladura de la llimona, el llevat, el sucre, la sal i la massa mare (aquesta li afegirem a pessics).
- Amb tots els ingredients secs barrejats, creareu un crater i hi afegireu els ous i la llet (aquesta molt poc a poc, ja que segurament no farà falta tota), i ho amassareu a ma uns 10 minuts.
- Incorporar la mantega a pessics i continuar amassant fins que la mantega s’integri totalment.
- Deixar reposar la massa durant una hora i mitja, tapada amb el drap de cotó.
- Tornar a amassar i deixar reposar uns 10 minuts tapada amb el drap de cotó.
- Donar-li forma de tortell (deixant un forat al mig) i pintar amb l’ou batut.
- Deixar reposar la massa durant una hora i mitja, tapada amb el drap de cotó.
- Repintar amb l’ou batut, distribuir la fruita glacejades i espolvorejar amb sucre.
- Escalfar el forn a 185 graus. Quan estigui calent, posar ventilació superior i inferior, baixar a 180 graus i posar el tortell a la reixa central del forn. En uns 15 minuts (en alguns forns, uns 20) el tortell estarà a punt i el podreu treure del forn.
Amb aquests passos, el resultat ha estat:
Boníssim segons tots els que l’han provat.
Bon profit!!
També està bé publicar un tortell de reis al març. He he he. Sembla molt bo!
ResponEliminaLa veritat es que ens ho vam plantejar molt aixó de posar-la ara aquesta recepta, però mira, és un bon lloc i moment per tenir-la desada ;) i com a pastís per un diumenge tampoc está malament, no? jejeje
EliminaA mi m'agrada molt la pasta del Tortell de Reis. De fet, penso, que potser el trobaríem més bo ara que per Nadal, que és quan estem cansats de tant menjar!!! Bona idea!!!!
ResponEliminaPetons,
Olga