diumenge, 6 de novembre del 2011

Panellets


Que estranys que sou!! Sí, ja se que els gatets guapos i simpàtics com jo també, però sense cap tipus de dubte, els humans ens guanyeu. Sí, no? Sinó, com us expliqueu que per cada època de l’any tingueu un plat especial? Jo, cada dia tinc al plat la meva ració de pinso, i ben feliç que visc.

Sense anar més lluny, l’altre dia, els meus amos van fer un dolç especial, “panellets” els anomenaven. No em van pas sorprendre massa, doncs ja els coneixia des de ben petit, perquè són tradicionals del meu país, Catalunya. Allà, la gent acostuma a menjar els panellets el dia de Tots Sants i la seva vigília, acompanyats de moscatell i castanyes.

La recepta és ben senzilla, però la veritat és que, porta el seu temps. De totes formes, ara mateix us l’explicaré.

Ells van utilitzar els següents ingredients:

Per fer la massa

500 gr. de d’ametlles (naturals, sense torrar ni salar)
400 gr. de sucre
150 gr. de moniato (o patata)
1 ou
La ratlladura d’una llimona

Per fer els recobriments

200 gr. de pinyons
150 gr. de codonyat
12 ametlles
2 cullerades de xocolata (pot ser tranquil·lament cola-cao)
1 ou


Per començar, cal bullir durant uns 20 minuts el moniato. Una vegada bullit, el deixarem refredar una estona. Fet això, el pelarem i amb l’ajuda d’una forquilla el xafarem una mica.

En un bol a part, hi posarem les ametlles triturades, el sucre, l’ou i ho barrejarem tot.
Quan el moniato estigui fred, l’afegirem al bol i ara sí, armats amb un bon pilot de paciència, ens arribarà el moment d’amassar. Fins a quan? Doncs no hi ha pas un temps fix, cal fer-ho fins aconseguir una massa uniforme. Això sí, com que la massa resulta bastant pesada, els meus amos van amassar-la amb les mans.

Quan tingueu la massa quasi uniforme, afegiu-hi la ratlladura de la llimona i acabeu d’amassar-ho tot.

Després d’aquesta estona de treball, arriba l’etapa més descansada de tota la recepta: deixar reposar la massa aconseguida. Algunes versions de la recepta diuen una hora, altres dues, els meus amos seguint els consells de la mare d’un d’ells, la van deixar un dia sencer (això sí, tapada amb un drap de cotó).

El dia següent, els va quedar la part més divertida: donar forma i recobrir els panellets. Ho van fer així:

Panellets de pinyons:

Sincerament, les mans acaben fetes una guarrada, però és molt divertit. Es tracta d’agafar trossets de massa i donar-los forma de bola. Personalment, us recomano que us ajudeu d’una cullera per anar agafant trossos de massa. Un cop tingueu cada tros, amb l’ajuda de les mans aneu-li donant forma de bola. Haureu de repetir aquest pas tantes vegades com panellets rodons vulgueu fer. Els meus amos en van fer un munt...

Després, per fer-los el recobriment cal mullar amb ou batut cadascuna de boletes, i arrebossar-les amb pinyons. Ells es van posar un munt de pinyons a les mans i van anar donant voltes fins a deixar-los clavats.

Panellets d’ametlles

La forma de fer els panellets és la mateixa que la que us he explicat pels de pinyons, només varia la forma de com fer-ne el recobriment. Per aquest procés podeu escollir una de les següents opcions:

  • Una vegada fet la bola, posant-hi una ametlla just al damunt.
  • Fer com si féssiu panellets de pinyons, només que arrebossant-los amb ametlles laminades.

Panellets de codonyat

Aquí, els meus amos van fer-ne de dos tipus diferents, això sí, els dos igual de bons. Van fer: aplicar el mateix que us he explicat per fer els d’ametlles, és a dir:

  • Com us he explicat per fer els d’ametlles, és a dir, al damunt de cada bola, posar-hi un trosset de codonyat.
  • Agafant un pilotet de massa i estenent-la en una superfície plana fins a aconseguir una capa més o menys gran. Seguidament poseu-hi en mig una tira de codonyat, y enrotlleu-ho tot com si es tractés d’un tub. Finalment, amb l’ajut d’un ganivet, talleu aquest tub a trossos regulars.

Panellets de xocolata

Em sembla que ja coneixeu el procés de fer boles, no? Meh meh meh!!

Bé, doncs una vegada tingueu les boles, feu com us he explicat abans, arrebosseu-les. Bé, aquesta vegada, cal fer-ho sobre la xocolata... hmmm!!



I bé, arribats en aquest punt ja només us falta una cosa: posar-los en una safata de forn amb paper no adherent i ficar-los als forn durant uns 7 minuts a 200 graus. Compte amb aquest pas, si els panellets agafen color abans dels 7 minuts, no espereu, traieu-los sense perdre temps.

Un darrer consell: abans de treure els panellets de la safata del forn, deixeu-los refredar uns minuts ja que quan estan calents, acostumen a ser molt tous i es trenquen amb molta facilitat.

Què us semblen?

Panellets








1 comentari: