diumenge, 8 de març de 2015

Bacallà ‘à brás’


Cada país, cada regió i en alguns casos, cada poble, té els seus propis plats o receptes tradicionals, i a nosaltres la veritat es que ens encanta descobrir-los i tastar-los. Arrel d’això mateix, la nostra entrada d’avui la considerem, una mica, com un petit homenatge a Portugal, un país amb una cuina tan senzilla com gustosa que quasi sempre ens fa estremir. Per aquest petit homenatge, emparem un producte que a més, està en actualment en temporada: el bacallà.

L’elecció del bacallà no és pas casual, ja que, quasi el podem considerar el plat nacional de Portugal, i gràcies a ell tenim el cèlebre “Bacallà a nates” i la recepta que us explicarem avui, el “Bacallà ‘à brás’”.

Per a dues racions emprarem els següents ingredients:

2 trossos del lloc del bacallà
3 patates mitjanes
4 ous
Mitja ceba
Olives negres
Julivert
Sal, pebre i oli d’oliva

El primer que farem serà preparar el bacallà. Per fer-ho, posarem els lloms de bacallà en una olla amb abundant bullint i els hi deixarem un parell de minuts o fins que les llenques es comencin a separar. Quan això succeeixi, traurem els lloms del foc i els reservarem. Quan s’hagi refredat, el netejarem bé d’espines i li traurem la pell.

Una vegada net el peix, picarem la ceba i ratllarem les patates (o les convertirem en patates palla ben fines). En un paella petita hi posarem on bon raig d’oli per, quan estigui ben calent, afegir-hi les patates i fregir-les. Finalment, les reservarem entre paper absorbent per treure’ls-hi l’excedent d’oli.

Per acabar, en la mateixa paella on s’hi ha fregit les patates, hi posarem la ceba i la cuinarem fins que cristal·litzi, moment en el que afegirem les llenques de bacallà i ho deixarem un parell de minuts removent-ho constantment. Quan el bacallà estigui ben tou, hi afegirem les patates fregides i ho remourem una mica més. Mentre tot es mescla bé, en un bol petit hi batrem els ous tal i com si volguéssim fer una truita. Finalment, els afegirem a la paella, ho salpebrarem al gust i remenarem un parell de minuts més abans d’apagar el foc. Un cop apagat, continuarem remenant suaument fins que quallin.

Ja gairebé ho tenim tot, ja que només ens faltarà presentar el plat. Per exemple, podem emprar un motllo circular, omplint-lo amb el bacallà i guarnint-lo amb quarts d’oliva negra i julivert picat.

Aquest fou el nostre resultat final:

Una ració de bacallà 'à brás'.

Bon profit!!


1 comentari:

  1. Un plat de bacallà espectacular!! Amb lo que a mi m'agrada....mmmmm.....bo!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina