divendres, 27 de novembre del 2015

De pintxos per Getxo


Creiem que no us descobrirem pas la sopa d’all si us diem que a Euskadi tenim un munt d’imatges icòniques: el verd, la costa, el fred, algun que altre cuiner mediàtic, unes ciutats amb caràcter i personalitat pròpia i sobretot, el que ens interessa més a nosaltres, la cultura del pintxo o de la cuina en miniatura.

Tot i que molta gent creu que la capital del pintxo és Donostia, nosaltres som de l’opinió que aquesta és una percepció bastant esbiaixada, ja que actualment són molts els bars i restaurants d’Euskadi que tenen una magnífica barra de pintxos, cadascuna d’elles, millor.

Tot i la fama dels pintxos donostiarres, aquests s’estenen des de la Plaça Nova de Bilbao fins al centre de Vitoria-Gasteiz passant per la majoria de les places dels pobles i ciutats d’Euskadi. Avui, en aquesta entrada us volem explicar una altra opció per degustar bons pintxos per la nostra terra. La vam descobrir fa uns dies, gracies a que, com us vam explicar, vam formar part del jurat del “VI. Concurs de pintxos de Getxo”.

Avui us volem proposar un menú de pintxos fent una ruta pel barri de Algorta, a Getxo (Bizkaia). Serà un menú un xic especial, amb alguns dels millors pintxos que vam poder degustar durant el concurs, pertanyents això sí, a bars amb molt bones barres de pintxos i, a prop els uns dels altres, per tal que puguem menjar, desplaçar-nos i gaudir d’un dinar ben diferent. Us deixem la nostra proposta de ruta:

Mapa de la ruta per Algorta (Getxo)
Mapa de la ruta per Algorta (Getxo)

I es clar, uns exemples de pintxos que us podeu trobar:

Entrant: “Fins a l’ou” de la taberna Gaztelu (C. Gaztelugatxe, 3). Un espectacular ou fregit sobre un llit de verdures en tempura, cruixent de pernil i llagostí.

Fins a l'ou de la Taberna Gaztelu
Fins a l'ou de la Taberna Gaztelu

Com a primer prendrem el “Buzkantzabarri” del Batzoki de Algorta (Algorta, 104). Botifarra negra amb una reducció de formatge i mel sobre una tosta de carxofa.

Botifarra negra amb una reducció de formatge i mel
Botifarra negra amb una reducció de formatge i mel


Continuarem amb un principal de luxe, un “Arròs de mar” a la Taberna Sustrai (C. Basagoiti, 71). Un deliciós i senzill arròs caldós amb llagostí i peix.

Arròs de mar, un arròs senzill i deliciós
Arròs de mar, un arròs senzill i deliciós

I per no quedar-nos curts, un principal de regal: un “Cruixent de pernil i verdures” al restaurant Nikkou (Plaça Sant Nicolau). Un rotllet de pasta d’arròs amb verdures, pernil dolç i maionesa picant.

Cruixent de pernil i verdures
Cruixent de pernil i verdures
 
Fins aquí us ha semblar un menú complet? Sí, veritat? Doncs bé, se’ns ocorre que potser seria un bon moment per un postre, o millor dit, per quelcom que sembla un postre, un “iogurt de maduixa” al Bar Aita Mari (Avda. Algorta, 110), tot un trampantojo:

Trampantojo - Iogurt de maduixa
Iogurt de maduixa, o no?


Només són una petita mostra de 5 pintxos que ens vam trobar pel barri d’Algorta, i us garantim que n’hi havia molts més i que com a mínim, eren tan bons i espectaculars com aquests que us hem presentat.

Moltes vegades ens obcequem amb “las tapas” de Sevilla, “la paella” valenciana o amb “los pintxos” de Donostia i ens oblidem que no són patrimoni exclusiu seu, i que, tot i que amb menys fama, hi ha opcions que llueixen a altíssim nivell. No creieu? 

dimecres, 11 de novembre del 2015

VI. Concurs de pintxos de Getxo ‘GetxOnEgin’


VI. Consurs de pintxos de Getxo
El passat cap de setmana, els components de l’equip de “Cuina d’emergència” vam tenir l’oportunitat de prendre part en un acte organitzat per l’ajuntament de Getxo (Bizkaia) que ens va fer moltíssima il·lusió, el “VI. Concurs de pintxos de Getxo ‘GetxOnEgin’”.

Però realment, què és “#GetxOnEgin”? Doncs veureu, és una iniciativa impulsada pel servei d’eusquera i el departament de promoció econòmica de l’ajuntament de Getxo per potenciar la gastronomia local amb l’ús de l’eusquera com a fil vertebrador. Dins d’aquesta iniciativa, hom te la possibilitat de tastar fins a 56 pintxos per un euro cadascun, repartits això sí, per la majoria de barris de la ciutat.

Us recomanem totalment donar-vos un passeig per Romo, les Arenas, Algorta o el port esportiu buscant el distintiu del concurs “#GetxOnEgin” els matins i migdies del 7, 8, 14 o 15 de novembre i degustar els seus sorprenents pintxos només un euro.

Nosaltres aquest any tenim la magnífica oportunitat de formar part activa del concurs tastant i valorant tots els pintxos participants com a membres del jurat. Us recomanem que ens imiteu, tant passejant pels carrers de Getxo com tastant els pintxos i votant al millor pintxo a través de Whatsapp (al número: 628.688.614). Hi ha un munt de premis en joc!! I un pilot de sorpreses a les barres participants (per exemple: trampantojos, pintxos de disseny, pintxos tradicionals, etc.).



Nosaltres hi serem els quatre dies, ens hi acompanyareu?