diumenge, 27 de desembre del 2009

Farcellets de salmó i formatge

Ronyeu!! Mai hagués pensat que veuria als meus amos preparar un plat tan senzill i deliciós, i, a sobre, que portés el que a mi més m’agrada: salmó (hmmm...!)

Mireu quins ingredients més deliciosos:

200 gr. de salmó fumat
1 safateta de formatge per untar
1 paquet d’oblees
Orenga

Potser complicat un plat amb aquests ingredients? Doncs no, però bo ho es una estona. Mireu què senzill és de preparar.

Agafeu l’oblea y estireu-la bé. Col•loqueu una llesca de salmó fumat de forma que cobreixi l’oblea i seguidament amb una espàtula, unteu el salmó amb el formatge, i seguidament espolvorejar amb orenga. Una vegada fet, enrotlleu l’oblea.

Com és lògic, repetiu aquest procés mentre disposeu d’oblees o de salmó per omplir-les. Si sobre una mica de salmó i teniu a prop un gat maco com jo... doncs ...

Bé, finalment, poseu els rotllets en una font pel forn que prèviament haureu pre-escalfat a 185º. Col•locareu la font al forn a mitja alçada. No necessiten més de 10 minuts encara que els podeu deixar fins que estiguin ben dauradets.

No us sembla que tenen molt bona pinta?






Jo els utilitzaria com entrants de cara als dinars o sopars importants, tindreu el triomf assegurat.

Restaurant Albéniz - Vitoria-Gasteiz

Grrr... Quina ràbia, quan fan això, els mataria, i no perquè vagin a menjar fora, sinó perquè quan ho fan, em deixen aquí, oblidat, escalfant el sofà i veient la tele... apagada.

En fi, la qüestió es que el cap de setmana passat, van sortir a menjar al “Restaurant Albéniz”, encara que la veritat, crec que jo no hagués gaudit molt, ja que m’he assabentat que quasi no van provar el peix (grrr... amb el que m’agrada a mi).

Com ja sabeu, visc a Vitoria-Gasteiz (si, ells també), per tant, no s’han hagut de desplaçar molt per arribar al restaurant, situat al centre de la ciutat, a l’aldapa, o la costa, com li diuen formalment, al carrer Portal del Rey.

Després del que m’han explicat, em vaig adonar que al arribar allà, per un moment es té la sensació que s’està en uns d’aquells bars de tota la vida (i tampoc és d’estranyar, doncs segons diuen, l’Albéniz porta a Vitoria des de 1920), però bé, això només és a l’entrar, ja que aviat et condueixen cap al menjador.

El menjador no devia ser molt gran, doncs han explicat que no hi cabien més de 60 o 70 persones (hmmm... en gats, quants més?). Una vegada els van haver acomodat, els van prendre nota. Al ser festiu, només disposaven de carta i menú per a grups (mínim 4), així que, com que complien amb el requisit, van demanar el menú. Va ser:


Entrats:

- Torrades amb paté d’ànec i cogombret.
- Pernil ibèric (Devia estar de vici... Encara recordo quan vaig agafa’ls-hi un paquet... ains, a urpada neta me’l vaig menjar).
- Porros confitats.
- Remenat de bolets.
- Llagostins a la planxa (Que bons Déu meu, que bons i quines ganes tinc!!)


Plat principal:

- Rellom de vedella a la planxa i salsa de pebre, acompanyat de pebrots de piquillo i patates roses. (Genial el rellom, encara que la salsa de pebre es veu que tenía més de nom que de gust, i les patates.... ben descongelades... si senyor).


Postres:

- Teules d’arròs amb llet (Es veu que devia estar bo, perquè encara s’estan rellepant els llavis –és una pena que no tinguin bigotis com jo-)
- Pastís Gasteiz (També ha triomfat, doncs l’altre, encara te al cap aquella nada, aquella pasta fullada....).

Jo hagués escollit el llenguado (que pel que han comentat també era al menú), però aquests són més carnívors, així que, no us puc dir molt com estava.... és una pena.

Després d’anar-hi, crec que no el consideraran el seu restaurant predilecte, ja que continuen preferint el “Ristorante l’Oliva” o el “Restaurante Olarizu” per Vitoria, o el japonès “Restaurante Sakura” o “La Creperia”,ambdós a Manresa.

Les puntuacions que aquests que m’alimenten i em mimen (de vegades), són: local un 7 (senzill, net i cuidat), menjar un 7.75 (tradicional i poc innovador, però de qualitat), servei un 6 (per lo que és el restaurant, senzillament correcte), preu - qualitat un 7 (35€ per un menú de festiu, no està del tot malament), en total, la nota pel “Restaurante Albéniz” ha estat un: 6.9

Per si us ve de gust, us deixo les seves dades:


“Restaurante Albéniz”
C/ Portal del Rey, 9
Vitoria-Gasteiz

Telèfon: 945 25 66 85

diumenge, 6 de desembre del 2009

Penques farcides de salmó

Salmó!! Buahhh…. Quan temps feia que no preparaven una cosa tan bona com aquesta. Encara que no fan aquest plat molt sovint, he de reconèixer que això que ells en diuen “Penques farcides de salmó” estan de vici, sinó, veieu-ho vosaltres mateixos.

Per començar van preparar els següents ingredients:

5 o 6 fulles de bleda amb el tronxo ben gruixut
½ cunya de formatge semi-curat.
200 gr. de salmó fumat.
1 ou
½ ceba
1 dent d’all
1 vas de vi blanc
Farina, Oli, Julivert i sal

Us he dit ja que estan de vici? Si? Doncs ho estan...

El que van fer primer va ser netejar les penques de bleda, traient-les-hi els filaments del tronxo (ja que costen molt de menjar) , i les fulles verdes. Seguidament, van tallar els troncs amb una mida aproximada de 6/7 centímetres, i els van posar a bullir en una cassola amb aigua i sal.

Mentrestant, van netejar i tallar les fulles de bleda i les van posar a bullir en una altra cassola.

Van deixar bullir les dues cassoles uns 15 minuts.

Passats aquests 15 minuts, van escórrer les penques de bleda reservant l’aigua de bullir les fulles en un bol per utilitzar-la més endavant.

Amb les penques de bleda que abans havien tallat, van fer uns petits i saborosos entrepans fets amb: una penca, un tros de salmó, un tros de pernil i finalment una penca. Els van enfarinar i van passar per ou. Acte seguit els van arrebossar en una paella amb oli calent.

Una vegada arrebossats, van posar les penques en paper secant per tal que s’absorbís el sobrant d’oli, i seguidament van passar a preparar la salseta d’acompanyament.

Per la salsa, en una cassola amb aigua, van posar a bullir l’ou.

Van picar l’all i la ceba finament, i els van posar a coure a foc lent en una paella. Al canviar de color, li van afegir una cullerada de farina i van remoure per lligar-ho tot. A continuació, van afegir el vas de vi i l’aigua de cocció de les fulles de bleda. Amb tot, van portar-ho a l’ebullició mentre removien per aconseguir una salsa lligada i sense grums. Una vegada aconseguida la salsa, van afegir les penques arrebossades i van deixar-ho a tot a foc lent uns 5 minuts.

Finalment, van picar ben fi l’ou bullit, i el van afegir al plat a mode de decoració.

El plat, una vegada muntat va quedar així:

Penques farcides de salmó


Animeu-vos, és un plat senzill i molt gustós, per rellepar-se els bigotis .... ronyeuuu!!!